svētdiena, 2011. gada 18. decembris

MOODLE: Pilnīgi par brīvu pieejami mācību resursi Internetā - Kāpēc RVT skolotājiem neizmantot šos dārgumus?

Pilnīgi par brīvu pieejami mācību resursi Internetā - Kāpēc RVT skolotājiem neizmantot šos dārgumus?
Bilde moodle20.pngDomāju, ka tagad ir īstais laiks, lai padalītos ar savu pieredzi e-kursu veidošanā ar jaunajiem e-studiju platformas lietotājiem, proti, kursa SKCK001 A-grupas klausītājiem, kuri nesen pabeidza klātienes nodarbību ciklu 28.11.-06.12.2011. Šo nodarbību laikā netieši atklājās, ka MOODLE lietošanas gudrību un prasmju apgūšana nebūs tā šaurākā vieta e-kursu sagatavošanā. Par daudz lielāku problēmu var izrādīties elektronisko mācību materiālu (EMM) trūkums. Atbilstoši labās prakses rekomendācijām katram mācību priekšmeta tematam vajadzētu atbilstošu EMM. Piem., konkrēta temata satura izklāstam noderētu PDF-formāta fails ar lasāmvielu, bet par tā paša temata lekcijas izklāsta ceļvedi varētu kalpot PPT-prezentācija. Minēto nodarbību laikā, pastrādājot individuāli ar kursa SKCK001 klausītājiem, strukturējot viņu e-kursus un izveidojot tematiskās sekcijas, pilnīgi skaidri apstiprinājās atzinums, ka nekavējoties jāķeras klāt pie papildus EMM izstrādes. Tad nu šeit es gribu mierināt jaunos MOODLE lietotājus, ka pašu oriģinālo EMM trūkumam nevajadzētu aizkavēt e-kursu izveidošanu. Jāatceras viena veca patiesība, ka mēs neesam ne pirmie, ne vienīgie pasaulē, kas jaunajiem cilvēkiem māca noderīgus amatus kā, piem., kokapstrāde vai iespieddarbu tehnoloģijas. Pasaule ir gatava dalīties savās zināšanās par amatu prasmēm, kāpēc to neizmantot, dodot arī savu pienesumu, pakāpeniski izstrādājot savus oriģinālos EMM.

Izskatās tā, ka VOCATIONAL INFORMATION CENTER = Profesionālās Izglītības Centrs var kalpot par atspēriena punktu ikvienam skolotājam, lai modernizētu sava mācību priekšmeta docēšanu. Spied droši uz hipersaiti un TU atvērsi visaptverošu PIC KATALOGU tīmekļa lapas veidā ar nozarēm un profesijām - kur un ar ko vien tik nenodarbojas cilvēks. Zemāk nākamajā sadaļā dots īss PROFESIONĀLĀS IZGLĪTĪBAS CENTRA = PIC raksturojums. Man šis PIC KATALOGS bija jau agrāk zināms, bet tagad tas mani īpaši ieinteresēja e-studiju platformas MOODLE sakarā kā neizsmeļams elektroniskās informācijas avots (EIA), kuru tehniski tik viegli katrs RVT mācību spēks varētu ieintegrēt sava mācību priekšmeta e-kursā.

PIC = Profesionālās Izglītības Centrs - tā ir Milzīga bibliotēka ar informāciju par profesionālo izglītību, kas attiecas uz milzum daudz profesijām. Grūti iedomāties vēl kādu profesiju, kas nebūtu nokļuvusi PIC uzmanības lokā. PIC dod iespēju studentiem pašiem izpētīt vienas vai citas profesijas noderīgumu un atbilstību savam raksturam un temperamentam. PIC ir tikpat noderīgs mācību spēkiem, kuri palīdz studentiem apgūt šīs profesijas. Hipersaites un references aptver elektroniskos informācijas avotus (EIA) un mācību resursus par visām profesijām visupirms ASV, gan visā Rietumu pasaulē. Runājot Interneta terminu valodā, PIC ir tīmekļa vietne, kurā publicēts Direktorijs (Katalogs) ar milzum daudzām hipersaitēm uz Interneta resursiem gan par profesionālās karjeras izpēti, gan par profesionāli tehniskās izglītības jautājumiem, gan par profesionālās izglītības mācību iestādēm un elektroniskajiem mācību līdzekļiem (EML), gan arī par darbaspēka attīstības jautājumiem.

Jaunajiem MOODLE lietotājiem – mācību spēkiem iesaku vispirms rūpīgi izpētīt brīvi pieejamos MĀCĪBU RESURSUS, KURSUS, MODUĻUS UN RĪKUS, bet tad secīgi katram iedziļināties mācību resursu izpētē, kas atbilst savam mācību priekšmetam, piem., KOKAPSTRĀDE vai arī IESPIEDDARBU TEHNOLOĢIJAS.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru