svētdiena, 2011. gada 18. decembris

MOODLE: Par e-studiju nozīmi tradicionālajā "krīta un tāfeles" pedagoģijā

Tas ir tālais 1801.g., kad publiskajās skolās sāka izmantot krītu un tāfeli. Krītam ar tāfeli pat piemīt zināms šarms, kad pie tāfeles stāv sirms profesors un ar krītu raksta vienādojumu [E = mc^2], vai arī gluži pretēji - bērndārzā pirmskolas sagatavošanās grupas audzēknis raksta savu pirmo izteiksmi [1 + 1=2]. Tas ir pat romantiski šad un tad kaut ko uzrakstīt ar krītu uz tāfeli. Taču "krīta un tāfeles" pedagoģijas laiki, kuri aptver turpat 200 gadu ilgu periodu, vairs nedrīkstētu būt modernās skolas vai modernās izglītības sistēmas stūrakmens, proti, operatīvais ikdienas medijs klātienes nodarbībās. Didaktiski daudzkārt efektīvākas ir uz IKT balstītās pedagoģiskās tehnoloģijas, pirmkārt, jau e-studiju platforma, kas nodrošina gan mācību materiālu publicēšanu Internetā, gan interaktīvo elektronisko rīku (forumi, testi, aptaujas, tērzēšana, u.c.) lietošana studiju vajadzībām.  E-studiju gadījumā "klases darbi" un "mājas darbi" tiek apmainīti vietām. Proti, jaunās vielas izklāstam netiek tērēts ļoti vērtīgais klātienes nodarbību laiks, bet jauno vielu students ir jau izlasījis mājās. Tad klasē skolotājs semināra veidā var pārrunāt jaunās vielas tematus un atbildēt uz studentu jautājumiem saistībā ar jauno vielu. Pēc tam ar vingrinājumu palīdzību nostiprina jaunās zināšanas. Tas vienādi attiecas kā uz humanitārajiem priekšmetiem, tā arī uz eksaktajiem mācību priekšmetiem kā matemātika, fizika, ķīmija u.c.

Blackboard-XXLTradicionālā pedagoģija  ar krītu un tāfeli ir godam nokalpojusi turpat 200 gadu un turpina vēl kalpot, skat. att. zemākTaču e-studiju platformas paver vēl nebijušas jaunas iespējas, kā modrnizēt tradicionālo pedagoģiju, padarot klātienes nodarbības ievērojami efektīvākas. Skolotāji jau no 01.11.2011 varēja uzsākt e-studiju platformas  MOODLE lietošanas apgūšanu,  izmantojot abus eduspace.lv kursus SKCK001 un ERVT001. Nedaudz vēlāk, 16.11.2011, tika iedarbināta   uz RVT serveriem  bāzētā vietne e-rvt.lv, kur minētajiem mācību mērķiem ir izmantojami kursi SKCK001 un "Mācības Moodle vidē".  Šīs patstāvīgās e-studijas eduspace.lv vai e-rvt.lv vidē nekādā gadījumā nevajadzētu atlikt līdz klātienes nodarbību sākumam, kas pakāpeniski dažādām grupām tiks organizētas 3 mēnešu garumā līdz pat 31.03.2012. Tā vienkārši gaidot klātienes nodarbības mēs varam pazaudēt turpat 3 mēnešus, kas nebūtu gudri darīts. Tās ieplānotās 4x4h klātienes nodarbības būs tikai tāds mirklis pret tiem 3 mēnešiem, kura laikā būs jāizstrādā kursa darbs. Klātienes nodarbības visiem skolotājiem tiek plānotas noturēt decembrī - janvārī - februārī - martā, lai kursa darbu aizstāvēšana varētu notikt vēl līdz Līgo dienai pat tiem skolotājiem, kas klātienes nodarbību ciklu pabeigs 2012.g. martā. Taču šīs klātienes nodarbības būs ievērojami efektīvākas, ja skolotāji jau iepriekš būs pabijuši minētajos e-kursos un paveikuši kādas vienkāršas darbības, piem., pievienojuši kursam ERVT001 kaut vienu failu vai savam profilam pievienojuši "sejas formāta" foto. 

E-studijām salīdzinājumā ar tradicionālajām klātienes studijām ir tā lielā priekšrocība, ka varam paši atrast mācībām vispiemērotāko laiku neatkarīgi no savas darba un dzīves vietas, virzīties uz priekšu ar pašu izvēlētu tempu un saņemt studiju atbalstu, kad vien Jums tas ir nepieciešams un tādā apmērā, kāds Jums tas ir nepieciešams. Vienīgais nosacījums sekmīgam darbam ar rezultātu, kas arī pašu iepriecina, ir paša motivācija un centība mācību satura apgūšanā. Aicinu izmantot e-studiju priekšrocības un strauji virzīties uz priekšu e-studiju platformas MOODLE lietošanas prasmju apgūšanā, lai to efektīvi izmantotu regulārajā mācību darbā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru