svētdiena, 2011. gada 18. decembris

MOODLE: Kas notiek ar MOODLE izmantošanu Ķīnas skolās?


Kas notiek ar MOODLE izmantošanu Ķīnas skolās?

Daži atmiņu zibšņi par pieredzēto ĶĪNAS ceļojuma laikā.

MOODLE sakarā pilnīgi loģisks ir jautājums, kāpēc jāceļo uz Ķīnu, lai dizainētu MOODLE e-kursus. Tūlīt paskaidrošu, ka Ķīna netika izraudzīta kā kāda īpaša vieta, kurā var ļoti radoši programmēt MOODLE e-kursus, bet gan ceļojums pa Ķīnu nevar būt principiāls šķērslis tam, lai nevarētu dizainēt MOODLE kursus. Tieši Beijing un Shanghai izrādījās stipri piemērotas vietas MOODLE kursu veidošanā. Tur lielā mērā tika papildināti un noslīpēti kursi "Fosilie enerģijas avoti" un "Alternatīvie enerģijas avoti", kas ir ļoti aktuāli pašai Ķīnai. Ķīnā ikgadus sadedzina 109 milj. tonnu ogļu, kas izsviež atmosfērā 360 milj. tonnu CO2. 20 dienu laikā es neredzēju Ķīnas debesīs spīdam sauli, nerunājot par spožu spīdekli uz zilu debesu fona. Ķīnas debesis klāj smogs, kas pie mums atgādina stipri apmākušos dienu, kad nevar īsti noteikt, kur atrodas saule. Ja Ķīnai ir kādi nopietni draudi, tad tā ir vides piesārņotība, ko izraisījusi strauji augošā industrija. Šie kursi ir publicēti eduspace.lv un tiem ir brīva piekļuve arī no Ķīnas. Iesaku lasītājiem iepazīties ar šiem "Ķīnas kursiem", kuros ir bagātīgi izmantots garfiski-vizuālais noformējums, lai pārliecinātu studentus, ka e-kursi var būt stilīgi un interesanti arī jauniem cilvēkiem.
Beijing ir Ķīnas galvaspilsēta, otra lielākā Ķīnas pilsēta pēc iedzīvotāju skaita - 22 miljoni iedzīvotāji, pa tās ielām ikdienu pārvietojas 5 miljoni automašīnu. Mans 20 dienu ilgais ceļojums pa Ķīnu iesākās Beijing lidostā, ap 30 km attālumā no Beijing centra. Dzīvoju pašā Beijing sirdī 15-20 min. attālumā no Aizliegtās pilsētas un Tiananmena laukuma. Abus šos ievērojamākos Beijing objektus atdala platā Xi Chang An iela, kuras Z-pusē atrodas galvenie vārti uz Azliegto pilsētu ar vadoņa Mao Zedong poetretu virs vārtu ieejas, skatt.att. zemāk.






Daudzi tūristi ceļo uz Ķīnu kā uz vissenākās civilizācijas zemi, brauc visticamāk vēsturiskas izziņas vadīti, vai arī vienkārši baudīt Āzijas valstu eksotiku, piem., pilsētā Chingdao pie Dzeltenās jūras ik gadus septembrī notiek Alus festivāls ķīniešu gaumē līdzīgi kā Octoberfest Minhenē vācu gaumē. Joprojām Ķīnā valda komunisms, daudz sarkanās krāsas, karogi un zvaigznes ciešā saiknē ar Ķīnas imperatoru Ming un Ching dinastiju tūkstošgadīgo vēsturi. Es braucu uz Ķīnu noskaidrot, vai viņi pazīst MOODLE un vai ķīnieši izmanto MOODLE mācību darbā. Guvu apstiprinājumu tam, ka patiesi MOODLE nav nekāda eksotika Ķīnas augstskolās. Tomēr būtiskas grūtības ķīniešu studentiem rada tas, ka tieši ķīniešu hieroglifi traucē piekļūt milzīgajam mācību saturam miljardiem failu, kas glabājas uz miljoniem MOODLE serveru visā pasaulē. Taču Beijing students ar MOODLE lietotājvārdu "魔灯中国" nesūdzējās par grūtībām piekļūt  mācību saturam uz Ziemeļamerikas serveriem, jo viņš runāja labā angļu valodā, skat. att. zemāk.




MOODLE ir atvērtā pirmkoda programmatūras produkts, tāpēc viss, kas saistīts ar atvērtā koda programmatūras lietošanu nāk par labu arī MOODLE. Jāsaka, ka atvērtā koda programmatūras kustība Ķīnā gūst aizvien spēcīgāku un plašāku impulsu. Piem., neraugoties uz ierobežoto atvērtā pirmkoda programmatūras (Open Source Software - OSS) produktu klāstu pēc nosaukumu skaita, OSS Red Flag Linux programmatūra Ķīnā izceļas ar pārsteidzošiem panākumiem un popularitāti, kontrolējot līdz 30 procentiem no Ķīnas programmatūras tirgus. Turklāt Ķīnas valdība velta lielu uzmanību IT-produktiem, kas tiek izstrādāti uz OSS, t.sk. MOODLE, izmantojot Red Flag Linux. Ķīnas valdība subsidē tūkstošiem OSS projektu un produktu radīšanu inkubācijas periodā, ļaujot tos pilnveidot 'tiktāl, kamēr tie atrod noietu tirgū. Dažādas ar MOODLE lietošanu saistīti jautājumi tiek apspriesti forumos ķīniešu valodā, skat. att. zemāk.








Atvērtā pirmkoda programmatūra (OSS) ir kļuvusi par starptautisku fenomenu, kas strauji pārvietojas no Rietumiem uz Austrumiem, t. sk., uz Ķīnu. OSS ir devusi ne tikai veiksmīgus risinājumus dažādās IKT jomās, bet strādā vienlīdz labi arī e-studiju platformu izstrādes jomā. Šajā sakarā var minēt pat četrus modeļus uz Web balstītus e-studiju platformu risinājumus, kas stāv ciešā sazobē ar OSS. Turklāt šādā veidā var izveidot un īstenot vienotas e-mācīšanās vidi, saintegrējot e-studiju platformu Moodle 1.9.8 ar jaunākajiem Red Flag Linux sistēmu risinājumiem, piem., Asianux Server 3.

Pat Ķīnas Lielajam mūrim ir sakars ar MOODLE ne tikai tāpēc, ka man izdevās pa to pakāpelēt, vietām pastaigāt, vietām apstāties un apbrīnot šo grandiozo būvi. Vispirms jau tāpēc, ka MOODLE vidē ir sagatavoti simtiem un tūkstošiem testu par Lielo mūri, par Lielā mūra vēsturi, Lielā mūra ģeogrāfiju. Vēl lielāks sakars stap Ķīnas Lielo mūri un MOODLE ir tāds fakts, ka abus minētos objektus būvējuši miljoniem cilvēku. Arī tagad tos uztur un attīsta miljoniem cilvēku, bet vēl vairāk - simtiem miljonu cilvēku tos lieto un apbrīno. Būt Beijing un neredzēt 90-100 km attālo Ķīnas Lielo mūri būtu vismaz dīvaini, tāpēc arī es atradu laiku apmeklēt šo pasaules brīnumu, skat.att. zemāk.




Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru