svētdiena, 2012. gada 5. februāris

Kādiem mērķiem paredzēts EMMR

Kādiem mērķiem paredzēts EMMR?



RVT datortīkla tehniskās iespējas atļauj izveidot skolotājiem un audzēkņiem pieejamu elektronisko mācību materiālu (EMM) repozitoriju (EMMR) uz datortīkla serveriem. Jautājums ir aktuāls, jo par ERAF un ESF līdzekļiem jau kopš 2004.g. ir izveidoti desmitiem un pat simtiem mācību materiāli visdažādākajiem mācību priekšmetiem, piem., LU-DZMC, LIIS Mācību Materiāli, goerudio.com, u.c. Kāpēc RVT skolotājiem neizmantot šos EMM mācību darbam savos priekšmetos? Man ir tāda pārliecība, ka šāda EMM noliktava varētu būt ļoti noderīga katram skolotājam, veidojot savu e-kursu. Repozitorija jautājums ir apspriests ar vairākiem Datortehnikas nodaļas skolotājiem - attieksme bija pozitīva. Tieši no I.Tauriņa nāca ideja, ka šajā darbā mēs varētu iesaistīt Datortehnikas nodaļas studentus - praktikantus, kuriem jāiziet kvalifikācijas prakse, bet nav varējuši atrast prakses vietas ārpus RVT. Tie varētu būt pat vairāki studenti, kas palīdzētu izveidot EMM repozitoriju un pirmos e-kursus atbilstoši vairākiem mācību priekšmetiem, piem., matemātikā, jo Internetā varam atrast ļoti daudz EMM tieši par matemātiku. Izvēlei nav jābūt tieši un vienīgi matemātikai. Tikpat labi varētu būt arī fizika, ķīmija un jo īpaši angļu valoda, kurai Internetā atrodami ļoti bagātīgi EMM krājumi.

Cik noprotams no savstarpējām sarunām, tad pašiem RVT matemātiķiem ir zināmas problēmas novērtēt šos EMM krājumus Internetā un to noderīgumu mācību darbam, kamēr tie ir izkliedēti pa daudzām Web vietnēm. Taču, ja RVT praktikanti - topošie datorspeciālisti šos EMM savāktu vienkopus topošajā EMM repozitorijā, tad skolotājiem būtu daudz ērtāk tos pārskatīt un novērtēt. Repozitorija saturs tiks sakārtots pa kategorijām atbilstoši katrai izglītības programmai (19 kategorijas) plus vispārizglītojošie priekšmeti.

Esmu aicinājis kolēģus MATEMĀTIĶUS, 10 skolotājus, apspriesties par iespējām kopīgi strādāt, lai izveidotu e-kursus un modernizētu mācību darbu savā nozarē. Taču tikpat nopietni es aicinu arī citu nozaru skolotājus apvienot savus spēkus e-kursu radīšanā. Būtu augstākā mērā aplami faktiski iedomātu argumentu dēļ atteikties no e-studiju izmantošanas regulārajā mācību darbā. Kamēr paši vēl neesam sākuši lietot e-kursus savā ikdienas praksē, ir grūti apjaust un novērtēt milzīgās jaunās iespējas, ko dod e-studiju vides izmantošana. Neļausim sevi atstumt nost vai izstumt ārā no 21.gs. pedagoģiskā procesa ar plašu IKT principu un metožu ieviešanu tradicionālajā pedagoģijā. Izglītības sistēmai ir vitāli nepieciešami būt modernai, jo skolēnu auditorija pēc savas būtības ir moderna uz nākotni orientēta. Skolotājs nevar atļauties skolēnam mācīt pagātni - viņam nepietiek pat ar tagadni, skolēnam jāmāca nākotne. Jaunā Izglītības Paradigma, kas balstīta uz elektroniskajiem medijiem, mums paver neiedomājami plašas iespējas piekļūt zināšanu avotiem Internetā, sniegt visa veida atbalstu skolēniem, kuriem tas ir nepieciešams. Skolēniem un skolotājiem ir neierobežotas iespējas komunicēt savā starpā. Gan skolēnam, gan skolotājam jaunās Izglītības Paradigmas ietvaros ir neierobežotas iespējas izmantot visas pasaules prātu, gudrību un zināšanas savu problēmu risināšanā.

Skolotāja R.Gurtlava minēja 3 soļus, kas jāpārvar, lai varētu iepazīt un pieņemt radikāli jaunas lietas. Lūk, ko viņa saka par to –
1. solis- tur nekā nav.
2. solis, kad drusku kaut kas ir iepazīts -varbūt tur kaut kas ir.
3. solis, kad izzināts un iepazīts - kā to var nepieņemt!
Pilnīgi piekrītu skolotājas R.Gurtlavas teiktajam. Varam droši teikt, ka pirmie 2 soļi ir jau nostaigāti, tagad atliek spert 3.soli. Taupām spēkus un laiku - strādājam kopā! Visi matemātiķi, fiziķi, ķīmiķi, attiecīgo nozaru skolotāji sadarbojas savas nozares ietvaros, pastiprina Metodiskās nodaļas atbalsts.

Jautājumā par e-kursu izveidošanu Metodiskā nodaļa manā personā var apsolīt skolotājiem visu nepieciešamo atbalstu, kāds varētu izrādīties nepieciešams. Savukārt no skolotājiem lūgtu apzināt ne tikai savus, bet arī citus elektroniskos mācības līdzekļus, kuri jau tagad ir brīvi pieejami Internetā un kurus Jūs iespējams jau izmantojat. Piem., vai RVT ir saņēmis interaktīvos diskus no DZM.LV projekta (finansējuma apjoms ap 3 milj. Ls)? Zemāk ir saites uz Interneta resursiem no DZM.LV:

Matemātika


Bez šaubām ir vēl daudzi citi publiski pieejami elektroniskie mācību materiāli matemātikā, piem., LIIS Mācību Materiāli, Eduspace, goerudio.com, khanacademy.org, Wolfram, WolframAlpha u.c. Noteikti iesaku izmēģināt un novērtēt minētās Web vietnes ar domu, cik lielā mērā minētie mācību materiāli ir apzināti un ko no visas šīs bagātības vajadzētu izmantot RVT mācību darbā? Man ir tāda sajūta, ka e-kursus matemātikā varam "piekraut" pilnus ar šiem materiāliem jau šodien.

Liels paldies skolotājai R.Gurtlavai par ierosmi aprunāties arī klātienē "aci pret aci". Tas nu ir noticis un ļāvis labāk ieskatīties problēmas būtībā, kas saistītas ar e-studiju ieviešanu regulārajā mācību darbā, raugoties no skolotāju pozīcijām. Tāpat bija izdevība piedalīties skolotājas R.Gurtlavas nodarbībā, kas ļāva ieraudzīt un novērtēt skolēnu auditoriju. Esmu par šo tikšanos ļoti gandarīts, jo bija iespējams iepazīties ar skolotājas R.Gurtlavas iespaidīgajiem mācību materiālu krājumiem turpat 2 skapju apjomā. Tagad ievērojami labāk saprotu skolotājus, kādi ir viņu "PRET" argumenti e-studijām. Tur joprojām ir zināmas bažas par autortiesībām, arī bažas zaudēt savas pozīcijas vai ietekmi jaunajā situācijā salīdzinājumā ar status quo. Gribu Jūs nomierināt, ka mūsu valstī nevajadzētu bažīties par autortiesībām vai intelektuālā īpašuma aizsardzību. Tagad ir visas iespējas savus elektroniskos dokumentus parakstīt pat ar elektronisko parakstu un uzlikt tiem laika zīmogu. Elektroniskais paraksts ir līdzvērtīgs drukātam izdevumam vai notariāli apstiprinātām autortiesībām. Turklāt tas ir izdarāms simtkārt vienkāršāk salīdzinājumā ar uz papīra drukātas grāmatas izdošanu. Visas šīs nesveramās lietas aizsargā Autortiesību likums (http://www.likumi.lv/doc.php?id=5138). Nupat Latvija parakstīja vēl vienu daudzpusēju nolīgumu ACTA, kas stingri iestājas pret visa veida viltojumiem.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru